Innatoss – [Onderzoek/ Laboratorium]

“Zo transformeren we keer op keer een geweldig idee
naar een geweldig product

– Millou Kouwijzer
Kwaliteits- en Informatiemanager

 

Introductie

Innatoss Laboratories is een jong Nederlands bedrijf dat bloedtesten ontwikkelt en uitvoert voor de diagnostiek van infectieziekten die een chronisch verloop kunnen hebben, zoals Q-koorts en de ziekte van Lyme.

Onze missie is om de gezondheidsproblemen te reduceren rond deze infectieziekten. Dit doen we door testen te ontwikkelen die deze ziekten zo vroeg mogelijk aantonen zodat tijdige behandeling mogelijk wordt gemaakt. Daarvoor zetten we alle innovatieve zeilen bij, op gebied van diagnostiek maar ook voor de uiteindelijke logistiek en onze marketing. We beperken ons bewust tot slechts een paar infectieziekten. Dat geeft ons team de kans om zich te specialiseren en testen te ontwikkelen die zich echt onderscheiden ten opzichte van bestaande producten. Zo zetten we Innatoss Laboratories snel op de kaart als een expert in de diagnostiek van deze ziekten.

Producten gebruikt door Innatoss

Management Systeem

innatoss1

> Bezoek de website van Innatoss

Q-Koorts

Q-koorts is een infectieziekte die van dier op mens overgebracht kan worden. De ziekte wordt veroorzaakt door een infectie met Coxiella burnetii, een intracellulair groeiende bacterie.

Q-koorts komt in bijna heel de wereld voor, behalve Nieuw-Zeeland. Doorgaans wordt deze via de lucht van dieren op mensen overgedragen. Maar ook de consumptie van rauwmelkse producten en contact met dierlijke kadavers kan leiden tot Q-koorts.

Symptomen zijn onder andere longontsteking, hoofdpijn, koorts en koude rillingen. Sommigen ontwikkelen later het Q-koortsvermoeidheidssyndroom of chronische Q-koorts, een variant die dodelijk kan zijn.

Het laboratorium van Innatoss staat in het centrum van de grootste Q-koorts epidemie ter wereld. In 2014 hebben we een nieuwe, unieke Q-koortstest gelanceerd: Q-detect™. Dit is de eerste cellulaire test voor Coxiella burnetii, gebaseerd op de reactie van T-cellen in het bloed. Q-detect™ kan infecties jaren na blootstelling nog constateren, zelfs als antistoffen weer weg zijn gezakt.

innatoss2

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme, ook wel Lyme borreliosis genoemd, wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie. Deze infectieziekte wordt overgedragen door een beet van een besmette teek.

Ziekte van LymeEen tijdige ontdekte infectie met de Borrelia bacterie is te behandelen met antibiotica. In de eerste weken na infectie is de kenmerkende rode kring (erithema migrans) deze enige manier voor eenarts om te concluderen dat er sprake is van een Borrelia infectie. Alleen komt in 30-70% van de gevallen deze kring niet op of wordt deze niet als zodanig herkend.

Zonder rode kring is de diagnose van de ziekte van Lyme lang niet altijd eenvoudig door het complexe gedrag van de bacterie, tijdsafhankelijkheid van uitslagen en de diversiteit aan bacteriestammen.

Als de ziekte niet of pas laat wordt opgemerkt, zijn klachten vaak ernstig. Het kan leiden tot verlamming van gezichtsspieren, gewrichtspijnen, hartkloppingen en andere aandoeningen.

Vroege diagnostiek is dus van groot belang bij de ziekte van Lyme. Innatoss Laboratories is expert op dit gebied. Er wordt gewerkt met meerdere Lyme-tests die parallel worden toegepast.  Daarnaast ontwikkelt Innatoss Laboratories een test die binnen vier weken na een tekenbeet al laat zien of iemand geïnfecteerd is.

 

Tekenbeet?

innatoss4

Doe mee aan lopende Ixodes Lyme studie!

Ken je iemand die net tekenbeet heeft gehad, of heb je er zelf één opgelopen? Kijk dan snel voor meer informatie op onze website. Deelname is kosteloos.

Kwaliteit

Innatoss Laboratories wil voldoen aan de internationale norm voor diagnostische laboratoria (ISO 15189), die met name gericht is op goede dienstverlening aan de klant en op continue verbetering van de organisatie.

Met dit doel voor ogen heeft Innatoss het ManageMent Systeem (MMS) van Inception aangeschaft. Hierin hebben we ons kwaliteitsmanagementsysteem met onze processen, procedures en werkinstructies opgenomen. Wij hanteren een pragmatische aanpak om aan de behoeften van onze klanten en aan geldende wet- en regelgeving te voldoen en het MMS systeem is hierbij zeer geschikt, ook voor een jonge en kleine organisatie. Naarmate wij groeien, groeit het systeem met ons mee. Ook kunnen we, zodra gewenst, extra modules inschakelen. De contacten met Inception zijn goed. Zij kennen ons. Als we vragen hebben dan worden die vrijwel altijd snel en goed afgehandeld.

Inhoudelijk maken we bij voorkeur gebruik van flow charts. Hiermee zijn processen zowel overzichtelijk als gedetailleerd weer te geven. In het laboratorium zijn de instructies toegankelijk via onze tablets.

Wijzelf zijn zeer tevreden over MMS. Daarnaast krijgen we ook positieve reacties als wij ons kwaliteitsmanagementsysteem aan anderen laten zien, zowel bij andere bedrijven als bij inspecties.

Toekomstvisie

In 2022 is Innatoss Laboratories een geaccrediteerd referentielaboratorium voor cellulaire diagnostiek van infectieziekten. We zijn dan een toonaangevende producent van diagnostische testen in het veld van Q-koorts en de ziekte van Lyme. Onze producten worden naar verwachting in de meeste landen in de EU gebruikt, evenals in Australië, de Verenigde Staten en Afrika.

Onze focus op intracellulaire infecties voorziet ons van nieuwe inzichten in de immuunrespons tegen deze bacteriële infecties. Dit zal aanleiding geven tot nieuwe mogelijkheden bij andere infectieziekten. Onze innovaties zullen voortborduren op vindingen van de academische medische centra en doorontwikkeld worden met de hulp van open innovatie. Daarbij werken we samen met partners zoals patiëntenorganisaties, instituten voor de volksgezondheid, diagnostische laboratoria en bedrijven wereldwijd. Academische centra brengen de kennis in en Innatoss maakt er een geschikt product van, gebaseerd op de behoeften van alle partijen en met gebruik van waardevolle tools als Inception’s MMS. Zo transformeren we keer op keer een geweldig idee naar een geweldig product.

Inception

Inception